Serveis informàtics

>>Clica ací per mostrar el rotllo introductori<<

Aquest 2023 ha sigut el dècim aniversari de les filtracions de Snowden, les quals van documentar la política governamental del «Collect It All» (recollir-ho tot) detallant entre altres l’accés total per part del govern dels Estats Units a les dades de Google, Microsoft, Apple, Facebook i altres proveïdors al mateix temps que es construïen gegantescs centres de dades on processar i emmagatzemar eixe espionatge global per a després nodrir de dades les ferramentes d’anàlisis usades a les agències d’intel·ligència de l’imperi i països aliats; és a dir, per a poder fàcilment i selectivament controlar, censurar, manipular, reprimir i assassinar gent. Potser aquest és l’exemple millor documentat per a clarificar aquesta realitat oblidada, però n’hi ha molts, alguns més pròxims, com els de les clavegueres del ministeri de l’interior del regne d’Espanya.

Els anys passen i açò va empitjorant, i seguim dins, com si no es poguera eixir d’ací. Ara a més el feixisme, de la mà del capital, s’ha apoderat dels algoritmes que molt eficientment estan educant políticament a la població més jove de manera massiva mitjançant les descomunals xarxes socials centralitzades, i ho fan amb un excel·lent èxit electoral per tot el planeta. I seguim dins, intentant fer els nostres activismes dins dels cèrcols de control que el poder va perfeccionant.

L’activisme suposa lluitar en situacions d’emergència que no deixen temps per a dedicar-se a allò que no siga immediatament urgent, mai abelleix dedicar-se a l’avorrida informàtica i els seus dolors de cap, però controlar les comunicacions no és una cosa secundària. Tal com estem ara, sabem que solament podrem arribar fins on ens deixen arribar (o fins on ens autocensurem per por). La maquinària de l’espionatge està sempre connectada. I nosaltres seguim dins del panòptic.

Per això insistim que cal eixir ja d’ací per a començar a organitzar-nos d’una manera que ens permeta imaginar un horitzó d’acció més ampli i profund. Sense tendre la certesa que serem esclafatis quan vulguen fer-lo.

Serveis per a col·lectius pròxims i afins

No tenim major interés en què tingueu comptes amb nosaltres ni que useu els nostres serveis, podeu utilitzar els serveis de qualsevol dels molts altres col·lectius (com Autistici, RiseUp, Disroot, Nodo50, Sindominio o el que siga que us done confiança) o idealment muntar els vostres propis serveis. El que sí que tenim molt interés és a animar-vos a abandonar a poc a poc el programari privatiu i els serveis centralitzats d’una manera o una altra. Creiem que això és necessari per a dur a terme qualsevol transformació o proposta seriosa emancipadora.

L’opció més recomanable és sempre que us autogestioneu les vostres dades i comunicacions, podem assessorar-vos per a aconseguir-ho. Però sabem que sovint això no és una cosa que es puga aconseguir fàcilment, per això en Hackea ens hem unit als molts altres col·lectius similars en la labor d’oferir serveis per a facilitar que tothom isca com més prompte millor de les BigTech, del programari privatiu i de les tecnologies centralitzades.

Hi ha moltes tecnologies molt interesants, però apostem per la normalització de tecnologies madures i esteses com el correu electrònic (fora de les BigTech i preferiblement xifrant en OpenPGP), el standard XMPP per missatgeria instantània (preferiblement xifrant en OMEMO) i el gran Fedivers per a xarxes socials.

Per açò oferim comptes de correu, XMPP i Mastodon per a col·lectius pròxims i afins a nosaltres. No donem comptes a persones, sinó a col·lectius. Podem donar diversos comptes per col·lectiu (per funció, ubicació, projectes, campanyes, etc. però no per noms de persones). Aquests serveis van tots sota el domini hackea.org (social.hackea.org per a Mastodon) Contacteu en nosaltres si esteu interessadis.

Si en el vostre col·lectiu volguéreu tindre aquests o altres serveis sota el vostre propi nom de domini i que nosaltres us allotjàrem els serveis, contacteu amb mosatris i ho parlem.

Si et pareix molt d’embolic

Si no vols tindre un compte de XMPP amb OMEMO ni configurar OpenPGP al teu correu, en eixe cas recomanem l’ús de Delta Chat. És una app de missatgeria instantània que funciona mitjançant el teu compte de correu electrònic i configura automàticament el xifratge OpenPGP.

En Delta Chat es pot usar en un compte de correu de les Big Tech (com GMail) i el cos del missatge aniria xifrat, però continuaríen espiant les teues metadades, es per aixó que seria millor usar-lo en un compte de correu d’un servidor de confiança.

I en el cas que uses xarxes socials: no deixes de fer-te un compte al Fedivers, aprendre un poc el seu funcionament i abandonar les malvades xarxes centralitzades.

>>Clica ací per a saber sobre la nostra infraestructura<<

Les característiques de la infraestructura des d’on oferim els nostres serveis són les següent:

  • Servidors físicament autoallotjats. Ni núvols ni proveïdors comercials; sense terceres parts amb accés físic a les màquines i que puguen, per exemple, llegir la memòria.

  • Hardware de segona mà reciclat.

  • Sistemes totalment lliures o amb Intel Management Engine deshabilitat (a excepció de la part necessària per a l’arrancada).

  • Discs xifrats (això no aporta cap protecció quan tot va bé, però sí en casos d’emergència).

  • Únicament usem Programari Lliure (també en els clients des d’on s’administra la infraestructura).

  • No garantim un servei 24/7 ni un downtime pròxim a 0, encara que ho intentem. Som molt poca gent amb molt pocs recursos (contacta en nosaltres si creus que pots ajudar i tens proximitat i afinitat en mosatris).

Serveis en obert

A més, tenim algunes ferramentes lleugeres en obert:

etherpad.hackea.org

Editor online col·laboratiu (Etherpad).

dudel.hackea.org

Votacions per a planificar esdeveniments i altres decisions (Opensondage).

banner.hackea.org

Generador bàsic de memes (Wema).

pastebin.hackea.org

Un pastebin xifrat en el qual el servidor no pot llegir les teues dades (Zerobin).